Shiatsu w Bydgoszczy

Dieta restrykcyjna to sposób na budzenie intuicji w kuchni


Bliska znajoma poprosiła mnie o pomysły na posiłki, przy bardzo restrykcyjnych zaleceniach dietetycznych. A dokładnie chodzi o…

  • wyeliminowane okresowo wszystkie zboża, ziemniaki, marchew, buraki, warzywa strączkowe i orzechy.

Mała burza w mózgu wykazała, że uda się bez tych produktów przetrwać i stworzyć smacznie dania.


W czasie euforycznej wymiany wiadomości ustaliłyśmy ciekawą listę produktów:

  • papryka,
  • pomidor,
  • słodki ziemniak,
  • awokado,
  • por,
  • bakłażan,
  • seler w korzeniu,
  • seler naciowy,
  • pak choi,
  • fenkuł,
  • kapusta pekińska,
  • kapusta biała i oczywiście włoska,
  • sałaty,
  • szpinak,
  • rukola,
  • młode pędy chmielu w roli szparagów,
  • rzodkwie i rzodkiewki,
  • grzyby:
    • pieczarki,
    • boczniaki,
    • mung,
    • shimeji,
  • natka pietruszki,
  • koperek,
  • kurdybanek,
  • inne zioła i kwiaty jadalne,
  • jaja,
  • sery – w naszym przypadku najczęściej kozie i owcze,
  • mleczko kokosowe.


A podczas wspólnego weekendu stworzyłyśmy kilka smacznych dań:

1. Ramen na odżywczym bulionie kolagenowym z pieczonych wołowych ogonów z mleczkiem kokosowym, duszonymi pieczarkami, chrupiącym świeżym koprem włoskim, porem i pieczarkami.

Do tego obowiązkowo kwiaty i liście Bluszcza kurdybanka.


2. Boczniaki z pokrzywą w towarzystwie jaj poche i camemberta z dodatkiem zielonego pieprzu.

Podane zostały z surówką z kopru włoskiego oraz dresingiem, na bazie ciemnego sosu sojowego z bluszczem kurdybankiem.



3. Surówka z fenkuła, z kurdybankiem i młodziutką miętą.

W tle duszone warzywa: seler naciowy, pakchoi, natka pietruszki z kozim serkiem.

Poza tym, co pokazuję na zdjęciach były jeszcze:

  • duszone na masełku pędy chmielu,
  • zupa pomidorowa z mozzarellą i bazylią,
  • pieczone fenkuły z kozim serem,
  • kapusta pekińska na zielono,
  • sałaty,
  • rukola i szpinak,
  • krem z batatów i papryki (uwielbiam)…


Kolorystycznie królowały biel i zieleń, okraszane czarnym sezamem i czerwienią pomidorów.

Jak widzisz informacja o tym, że okresowo będziesz musiał zastosować dietę restrykcyjną to nie wyrok, ani dramat.

Spójrz na ten czas jako okres budzenia twojej kreacji i intuicyjnego kontaktu ze swoim ciałem. 

Powodzenia.

Joanna Bibik – współTwórca harmonii w Twoim ciele, bioenergoterapeuta, masażystka shiatsu, smakosz kawy z przyprawami pitej o brzasku, lektor i tłumacz języka francuskiego